Zaterdag 14/07 kregen we van Danielle uitleg over ‘Work In Progress’, hij volgt dit project op.

Don Bosco 2000 is een opvang van eerste onthaal. In theorie kunnen hier 60 jongens van 14 tot 18 jaar blijven voor max. 1 maand. Zij zijn vanuit de overheid niet verplicht om bepaalde activiteiten te voorzien zoals taal en werk.

In de praktijk is dit uiteraard anders. Op dit moment zijn er ong eveer 35 jongens, een daling als gevolg van het tegenhouden van de boten met vluchtelingen. Er zijn ook jongens die hier ondertussen al een jaar in dit centrum verblijven.
Don Boso 2000 zet ook gigantisch in op integratie. Zij geven Italiaanse taallessen en bereiden de jongens voor op een leven in Europa. Wij hebben namelijk een andere routine dan hun leven in Afrika. Door hen verschillende taken te geven op het domein, leren ze bepaalde vaardigheden en attitudes zoals op tijd werken, werk zien, je werk afmaken, … Deze taken zijn bv. de vloer buiten vegen die vol ligt met bladeren van de bomen, het strand proper houden, de groenten van de sociale tuinen verzorgen en de kippen verzorgen, de bar openhouden, strandgangers onthalen, …

Dit ‘werk’ moet echter vooral in een huishoudelijke context gezien worden. Het domein is namelijk hun (voorlopige) thuis en in je huis help je mee aan het huishouden. Ze krijgen hier een kleine beloning voor in de vorm van een herlaadkaart voor hun gsm, al zouden zij veel liever een echt loon krijgen om geld te sturen naar hun familie.

Ik vind het geweldig dat deze organisatie zich zo inzet voor deze jongens, ook al zijn ze hier absoluut niet toe verplicht. De jongens krijgen hier een warm onthaal, krijgen vertrouwen en hebben daarom ook veel respect en liefde voor de medewerkers hier.