Op donderdag 12 juli werd de verjaardag van zr Lies gevierd. Op zeer ‘subtiele’ manieren werd ze doorheen de dag verrast door verschillende mensen. Op gitaar had ik enkele jongens Happy Birthday geleerd, wat we dan ook voor haar hebben gespeeld. Een momentje om trots op te zijn, vind ik zelf!

Vandaag kreeg ik ook de kans om even een kijkje te nemen in de kamers van de jongens. Velen hier gaan zeer laat slapen (3 à 4u). Dit is meestal door hun kopzorgen zeggen ze zelf. Ovedag moeten ze werken op het domein en is er ook Italiaanse/Franse/Engelse les. Voor die taallessen komen er jammer genoeg soms zeer weinig opdagen. Dit opvangcentrum is in principe ook niet verplicht om dit te organiseren en hen te verplichten die lessen (tijdens hun vakantie) te volgen. Onze aanwezigheid wordt echter goed benutigd om hen te stimuleren toch deel te nemen. Zo volgde ik zelf Italiaanse les (bij de gevorderden uiteraard smiley ) en kwam er slechts 1 jongen van de 5 opdagen. Een van de cultuurbemiddelaars vroeg om mee te gaan om de jongens uit hun bed te halen en in de les te krijgen. Dit was enerzijds moeilijk m, omdat deze jongens echt wel moe waren en wilden rusten voor ze verder moesten werken, anderzijds ook heel grappig om hen uit hun bed te trekken/kietelen/roepen/… en hun pas-wakker-reacties te zien. Uiteindelijk gingen er 3 mee en ging de les verder heel goed!

‘s Avonds is er op donderdag afgewisseld een muziekavond of een etnische maaltijd. Deze week hebben we allerlei dingen helpen voorbereiden voor die eetavond: onderleggers geknutseld en boekjes versierd. Ik keek hier dan ook erg naar uit… blijkt dat we ons moesten inschrijven, wat we niet allemaal op voorhand wisten. Om de teleurstelling te compenseren en de lege avond toch te vullen kregen we het idee om een eigen muziekavond te organiseren.

Het begon met ons groepje en 2 jongens waarmee we karaoke deden. We zongen Franstalige liedjes (en bekend bij ‘ons’). Veel van deze liedjes kenden ze ook of konden ze goed meezingen!

Dit veranderde daarna al snel in een dansavond met typische dansliedjes en ‘foute muziek’. We probeerden bijvoorbeeld om de indianendans aan te leren aan enkele jongens. In dezelfde kamer werd er gepoold, en naar filmpjes op tv gekeken, maar natuurlijk kregen wij op die manier een raar kijkend publiek. Later kregen we toch steeds meer jongens aan het dansen en plezier te maken. Je kan volgens mij wel van een geslaagde muziekavond spreken als je:

– typische dansjes zoals ‘t Smidje, de Ketchup song, The Cha Cha Slide, macarena, … kan aanleren

– hen een volledig lied aan een stuk los laten gaan bij de polonaise en de Marie-Louise

– maar het meest hillarische hoogtepunt was toch wel: grote, stoere jongens aan het dansen krijgen op K3, Barbie Girl en Hoofd Schouders Knie En Teen (gezongen door kleutertjes trouwens)

We hebben gedanst tot we buiten adem waren en konden onze T-shirts uitwringen van het zweet! Maar we hebben echt plezier gemaakt en gelachen, zoveel gelachen! Een avond die voor herhaling vatbaar is! smiley