We hebben nu al 2 volledige dagen doorgebracht in het opvangcentrum van Don Bosco 2000 in Catania.
Donderdag 5/07 werden we eerst en vooral onthaald, een beetje rondgeleid op het domein en bekeken we hoe we onze activiteiten concreet zouden inplannen.
Onze taken als vrijwilligers zijn: taallessen geven (Frans aan Engelstaligen, Engels aan Franstaligen), muzikale activiteiten, knutselactiviteiten, sport en spel.
De jongens die in dit centrum van eerste opvang terechtkomen, krijgen Italiaanse les. We hebben hier een deeltje van kunnen volgen en zo enkele jongens beter leren kennen en onszelf en onze taken op die manier ook voorstellen. In die les ging het over uiterlijke kenmerken (magro, alto, biondo, etc.) en werd vol enthousiasme, passie en vooral… geduld gegeven. Het is beter om maar enkele nieuwe woorden te leren, maar die dan ook goed aan te leren en in te oefenen.
Wanneer ze geen les hebben, zijn vele jongens aan het werk op het domein: ze baten het strand uit (wie onthaald wordt, ‘her’onthaalt), ze onderhouden de sociale tuinen, ze houden een strandbar open, ze houden het domein schoon, ze fleuren de gebouwen op door te schilderen, enz.
De jongens die vrij hebben, kunnen aan onze activiteiten in de namiddag deelnemen. Hierbij zorgen Sintia, Sophie en zr Lies voor creatieve activiteiten met verschillende materialen zoals scoubidou, knutselen, enz. Ikzelf (Bianca), Marieke en zr Nathalie organiseren muzikale activiteiten zoals dans, gitaar of andere instrumenten. Op donderdag hadden de gitaren (die wel al wat meegemaakt hebben volgens mij) veel aantrek, maar uiteindelijk was er slechts 1 jongen geduldig genoeg om te blijven doorzetten om de gitaartechniek onder de knie te krijgen. Vrijdag stond hij dan ook weer paraat om verder te leren! Hij kan ondertussen 2 akkoorden, een deeltje van de Europese Hymne en Happy Birthday spelen! Vrijdag kwam er ook een tweede jongen bij. Hij had een hele speciale gitaar bij uit Eritrea en kon daar zeer mooi op spelen. Hij kon hierdoor ook makkelijker op de ‘gewone’ klassieke gitaar leren spelen. Mijn derde ‘leerling’ heeft een eigen gitaar en speelt al 2 dagen zeer trots steeds dezelfde melodie smiley terwijl ik mij met de anderen bezighoud. Het is geweldig om te zien hoeveel moeite en geduld ze opbrengen om iets te bereiken dat ze erg graag willen kunnen. Hier kan ik alleen maar bewondering voor hebben.
‘s Avonds is er op donderdag afwisselend een muzikale avond of een avond met gerechten uit verschillende landen. De sfeerfoto’s van de muzikale avond zijn te vinden op de Facebookpagina van Don Bosco 2000 Catania. Het was een een fantastische avond waarbij we allemaal samen en zonder schaamte konden meezingen en dansen op muziek van de jaren ’80.
Vrijdag gingen we, na het onthaal van de speelpleinwerkingen die hier naar het strand komen, zelf even een duikje nemen in de zee. Heerlijk verfrissend!
Rond de middag gaf ik met Sophie de eerste les Engels waarbij we wilden dat de jongens zichzelf leerden voorstellen. We moesten in het begin wat zoeken hoe we dit best aanpakten, maar de jongens werken supergoed mee en zijn zeer gemotiveerd om een nieuwe taal te leren en hier later misschien zelfs iets mee te doen. Toen we zeiden dat de volgende les maandag zou zijn, reageerden ze wat geschrokken: ‘Non, non, c’est trop long! Je veux venir demain aussi!’
‘s Avonds keken we samen nog naar het WK Brazilië-België (ook foto’s op Facebook te vinden!) en was het ook hier ambiance als België won smiley
Op een korte tijd zijn er toch al mooie banden gecreëerd. Hopelijk kunnen we deze lijn blijven doortrekken en kunnen we iets blijven betekenen voor de jongens en omgekeerd leren wij ook veel van hen!